מכונת הקעקועים היא המכשיר ידני שבאמצעותו יוצר המקעקע את הקעקוע. המכונה פועלת בעזרת חשמל, כח אלקטרומגנטי המיוצר בעזרת שני סלילים (בד”כ). אלקטרומגנט הוא סוג של מגנט שבו השדה המגנטי מופק בעזרת זרם חשמלי המועבר מסביב לליבת מתכת ובו השדה המגנטי מתפוגג כאשר הזרם החשמלי נפסק .
המכונה מזיזה את המחט במהירות גבוהה. המחט טבולה בדיו והיא בעצם זו ש”דוחפת” את הדיו אל מתחת לעור.
הדגם הראשון של המכונה הומצא ע”י תומס אדיסון בשנת 1876 והוטבע כפטנט רשום תחת התואר “עט להכנת סטנסילים”…. בשנת 1981 אדם בשם סמואל או’ריילי הבין שהמכונה שהמציא אדיסון יכולה לשמש בעזרת שינויים מינוריים ליצור קעקועים…. והוציא עליה פטנט חדש שכבר כלל גליל צינורי המקיף את המחט ומשמש בעצם ככלי קיבול לדיו. המכונה החדשה עבדה בשיטה של מנוע רוטרי שהתבסס על הפטנט של אדיסון. רוב מכונות הקעקועים בימנו עובדות כאמור על בסיס האלקטרומגנטי.
תומס ריילי היה הראשון שבנה בלונדון מכונת קעקועים אלקטרומגנטית שהתבססה על סליל אחד.
במכונות הקעקועים המודרניות ניתן לשלוט בעומק, מהירות ובכוח שהמחט תחדור לעור. מה שגרם לאומנות הקעקוע להתפתח ולהיות מדויקת יותר.
בימינו ישנם אלפי יצרנים של מכונות קעקועים. בצורות וצבעים שונים. תחזוקה וכיוון של מכונת קעקועים אלקטרומגנטית דורש מיומנות מסוימת שנרכשת בהרבה שנות ניסיון.
בין אם המקעקע משתמש במכונה אלקטרומגנטית או רוטרי לרוב הוא ייעזר בכמה סוגים: ישנן מכונות מיוחדות לעשיית קווים, מכונות להצללה, לצביעה וכו’… כל אחת מכוונת ומותאמת לשיטת העבודה וסגנונו הספציפי של המקעקע.
מכונות זולות או מכונות הנמצאות בידיים של חובבנים עשויות לגרום לנזקים חמורים. מכונה לא מכוונת בידיים הלא נכונות יכולה בפוטנציה לגרום לצלקות ולזיהומים, שימו לב!
סוג נוסף של מכונות הוא פנאומטיות שהומצאו ע”י קארסון היל בשנת 2000. מכונות אלו עובדות ע”י לחץ אוויר ודורשות קומפרסור, הן קלות משקל וניתן לעשות להן סטריליזציה באוטוקלאב בצורה פשוטה ללא פירוק משמעותי.
המחטים שבהן משתמשים עשויות מפלדת אל-חלד. הן באות במגוון צורות כאשר לכל תצורה יש את הייעוד שלה, בין אם לצביעה, לקווים או להצללה. הן משתנות גם במספר המחטים המאוגדות יחד החל ממחט אחת ועד 60-70 ואף יותר…